Lody to ulubiony rodzaj deseru w upalne dni. Są świetnym dodatkiem do ciast czy kaw. Smakują solo i w kompozycjach z owocami. Jeżeli szukasz słodkiego sposobu na ochłodę w lecie, to warto sięgnąć właśnie po nie. Istnieje wiele ciekawostek dotyczących lodów. Poznaj najciekawsze z nich i pochwal się przed znajomymi.
Włoskie i amerykańskie lody
Najchętniej kupowanymi rodzajami lodów są… waniliowe i czekoladowe. Jeżeli chcesz wprowadzić ten deser do oferty postaw na klasyki. Z powodzeniem wyczarujesz je zarówno metodami rzemieślniczymi, jak i przy użyciu automatów. Maszyna do lodów włoskich na pewno sprawi, że desery zasmakują klientom. Maszyna do lodów amerykańskich pomoże wyczarować długie, wąskie, mieszane świderki, które każdemu sprawią wiele frajdy. Lody amerykańskie i lody włoskie różnią się między sobą metodą produkcji – włoskie są bardziej napowietrzone, miękkie i w kształcie szerokiego stożka, z kolei amerykańskie zostały mocno zmrożone i mają kształt wysokiego, zmrożonego świderka. Każdy z nich wytwarza maszyna. Do lodów włoskich i amerykańskich świetnie pasuje sos czekoladowy, który jest najchętniej wybieranym dodatkiem.
Smakowe ciekawostki
Wśród ciekawostek można znaleźć również te dotyczące smaków. Oprócz standardowych czekoladowych, śmietankowych czy truskawkowych powstały lody o smaku awokado, czosnku, piwa, jalapeno, dynii, bekonu, pizzy pepperoni, ogórków kiszonych, pomidorów, krewetkowo-anansowe czy pietruszki. Z kolei w Japonii powstały lody o smaku „surowej koniny”. Najchętniej spożywa się tam te o smaku matchy. Z kolei w lodach francuskich można znaleźć złotka jaj. Do tradycyjnych smaków można zaliczyć wanilię, czekoladę, orzech włoski, pistację, śmietankę czy straciatellę.
Historyczne fakty
Lody mają swoje miejsce w historii. Podobno już starożytni Rzymianie jedli ten deser stworzony ze śniegu, soków owocowych i miodu. Później słodkie desery powstawały ze schłodzonej, słodkiej śmietany. Istnieje teoria, że cesarz Neron wysyłał swoich podwładnych w góry w poszukiwaniu śniegu, a potem go przechowywał w specjalnych pojemnikach, gdyż pierwsze zamrażalki powstały dopiero w 1800 roku. W 2004 roku powstał najdroższy deser lodowy na świecie. Jest podawany w Nowym Yorku, a w ich skład wchodzi wanilia z Madagaskaru, czekolada Amedei Porcelana, marcepan, owoce kandyzowane ściągane z Paryża, trufle, świeże kawałki pomarańczy oraz marakui i kawior. Całość jest udekorowana z jadalnego złota. Lody podaje się w pucharku Baccarat Harcourt Crystal, który klient może sobie zatrzymać. Lody je się złotą łyżeczką, która pozwala poczuć głębię aromatu i smaku.
Wśród lodowych ciekawostek znajdziesz także informacje dotyczące powstania lodów na patyki i pierwszych lodziarni. Przeciętny Amerykanin zjada rocznie prawie 23 litry lodów i ma zawsze w swojej zamrażarce opakowanie tego pysznego deseru. Jeżeli również lubisz ciekawe smaki, chcesz odkrywać lody na nowo, to nic nie stoi ma przeszkodzie, byś sięgał po nie tak często jak chcesz.