Halloween to jedna z tradycji, która jest uznawana w wielu krajach na świecie. Coraz więcej lokali decyduje się na wprowadzenie krótkiego menu nawiązującego do tego święta. Kolorowe dynie, zabawne duszki czy urocze zombiaki cieszą wzrok i świetnie smakują. Zobacz, co możesz przygotować, by zachwycić swoich klientów.
Zmrozi Cię na sam widok
Halloween to idealna okazja by poeksperymentować z zimnymi napojami. Od Ciebie zależy jakie smaki wprowadzisz do karty. By prawidłowo przygotować bazę, przyda się maszyna do shake. Dzięki temu w szybki sposób możesz przygotować pyszne, zmrożone napoje. Specjalna dźwignia umożliwia precyzyjne nałożenie produktu do kubeczka lub blendera. Dodaj czekoladowy sos wewnątrz kubeczka rysując oczy i buzię. W ten sposób powstaje biały duszek z przerażoną miną. Możesz pokusić się także o stworzenie dyniowej wariacji. Do bazy dodaj puree z dyni, odrobinę mleka oraz przyprawy korzenne. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Całość udekoruj bitą śmietaną lub vege kremem i dodaj kakao. W ten sposób przygotujesz pyszny deser, który zaskoczy swoim smakiem.
Ciasteczka – uniwersalny dodatek
Ciasteczka możesz przygotować na różne sposoby. Najszybciej przygotujesz kruche ciasto – przy pomocy robota kuchennego powstanie praktycznie samo. Po wyrobieniu warto rozwałkować je na cienki placek, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na około godzinę. Dzięki temu łatwiej będzie wykroić kształty. Kiedy ciasto się schłodzi, przy użyciu wybranych foremek odciśnij ciasteczka, przełóż na blaszkę i piecz przez około 15 minut, doglądając je. Wyjmij blaszki i poczekaj aż ostygną Jeżeli chcesz nieco przyspieszyć proces, papier do pieczenia z ciasteczkami przełóż na granitowy blat. Kamień wyciągnie ciepło. W tym czasie możesz przygotować lukier. Wystarczy cukier puder, białko z jednego jajka, sok z cytryny i barwniki. Jeżeli chcesz wykonać dynię, możesz dodać odrobinę soku z marchwi, zaś do zielonego Frankensteina – zmiksowany szpinak. Czarny kolor uzyskasz dodając odrobinę węgla aktywnego. Przygotowane ciasteczka możesz dodawać do kawy lub sprzedawać po kilka sztuk.
Cake-pops
Idealną, małą przekąską, która z pewnością zachwyci gości są cake-pops. Można je dowolnie ozdobić wedle własnych upodobań. Przygotowanie ciasta nie jest trudne – potrzebna będzie mąka pszenna i skrobia kukurydziana, proszek do pieczenia, cukier, jajka, masło i skórka z cytryny. Masę uformuj w kulki i włóż do okrągłych foremek do lizaków (albo papilotek do muffinek) i wypiecz. Kiedy ostygną dodaj patyczki – baza gotowa. By przygotować wersje z dreszczykiem oblej je białą czekoladą. Kiedy zastygnie, ciemną czekoladą narysuj buźki i włoski – w ten sposób postawnie mały wampir. Możesz również dodać do białej czekolady pomarańczowy barwnik i pomalować jak dynie. Od Twojej inwencji zależy, jaki wygląd będą miały cake-pops.
Wśród ciekawych propozycji na desery nie może zabraknąć także klasycznych palców z ciasta kruchego z migdałowym paznokciem lub dyniowej tarty. Możesz również przygotować specjalną ofertę na wynos, dla tych klientów, którzy będą chcieli zamówić zestaw słodkości na swoje własne party.