Jesień to pora roku pełna koloru, aromatów i otulających zapachów. Warto wykorzystać jej potencjał także w menu kawiarni, by zaskoczyć swoich obecnych klientów i przyciągnąć nowych. Podpowiadamy, jak zachwycić gości i podbić ich podniebienia, kiedy za oknem szaleje deszcz, wiatr i jest coraz chłodniej!
Niezawodne ciasta
Pyszne ciasta lub monoporcje z pewnością przypadną do gustu wielu osobom. Możesz je sprzedawać na kawałki lub oferować zamówienie całej blachy. Jesienią głównie króluje ciepła szarlotka z lodami i bitą śmietaną – to niezawodny klasyk, który zawsze podbija serca wielu klientów. Warto spróbować również wszelkich deserów w słoiczkach. Wystarczy warstwami ułożyć pokruszone ciasteczka lub biszkopt, przełożyć owocami, kremem lub zwykłym jogurtem, a wierzch udekorować sosem lub kolorowymi dodatkami. Wśród klasycznych ciast swoje uznanie znajdzie mocno czekoladowe brownie oraz wszelkiego rodzaju bezy z pysznymi dodatkami. Warto zwrócić uwagę także na ciasto dyniowe i marchewkowe. W menu warto dodać również coś dla tych, którzy jeszcze szukają ostatnich podrygów lata. Tutaj świetnie sprawdzi się jogurt mrożony. Do niego można dodać pyszne dodatki, które jeszcze mocniej podkreślą jego smak. By stworzyć desery na bazie tego produktu potrzebna będzie maszyna do jogurtu mrożonego, która odpowiednio schłodzi mieszankę.
Bubble waffe
Bubble wafle to zawsze świetny pomysł na deser. Świetnie sprawdzają się w wersji na słodko i na słono. Wszystko zależy od inwencji twórczej właściciela. Jesienne gofry w wersji wytrawnej warto wypełnić aromatycznym puree z dyni z dodatkiem korzennych przypraw. Taka baza smakuje w towarzystwie mięsnych dodatków i pieczonych warzyw. GOFROWNICA PRO BUBBLE WAFFLE daje możliwość przygotowania zarówno deserów, jak i wprowadzenia oferty lunchowej w menu.
Słodkie wafle będą świetnie smakować w towarzystwie pieczonych jabłek z dodatkiem miodu, rodzynek i orzechów. Pasują również maliny i wiśnie w gorącej frużelinie lub powidła. Do posypania świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe lub pokruszone ciasteczka. Fani nieco słodszych propozycji z pewnością docenią warianty z karmelem lub czekoladą.
Jesienne alternatywy
Jesienią możesz eksperymentować także z wszelkiego rodzaju musami i tartami. Świetnie sprawdzą się w opcji „to go” lub do zjedzenia na miejscu. Samo przygotowanie takiego deseru nie jest trudne. Mus z powodzeniem możesz przygotować z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i śmietanki. Ważne, by łączenie poszczególnych składników wykonać delikatnie. Dzięki temu masa nie opadnie. Z kolei tarty możesz przygotować w dowolny sposób. Najlepiej smakują na kruchym spodzie z wybranymi dodatkami.
Możliwości na stworzenie sezonowego menu jest naprawdę wiele. Nie zapomnij również o pysznych napojach, które uzupełnią popołudnie spędzone w przyjemnej atmosferze. Zadbaj także o stylowe dekoracje, które wprowadzą jeszcze więcej ciepła i kolorów.