Koniec lata zwykle wiąże się z nieco chłodniejszymi dniami, deszczem i przebłyskami słońca. Kapryśna pogoda sprawia, że ludzie stają się senni na przemian z energetycznością. Jeżeli chcesz zatrzymać nieco lata w swoim domu i odsunąć od siebie myśl o wyciąganiu ciepłych swetrów to warto sięgać po pyszne, zimne kawy, które w zimniejsze dni z pewnością przypomną o upalnych chwilach.
Podaruj klientom odrobinę lata
Okres przejściowy pomiędzy latem a jesienią, zwykle generuje zapotrzebowanie zarówno na ciepłe, jak i zimne napoje. By nieco wzbogacić swoją kawę potrzeba będzie maszyna do shake. Wydajne i proste w obsłudze urządzenie, pozwoli Ci zamienić zwykłego shake’a w pyszną kawową wariację. Wykonaj standardową bazę i poczekaj aż urządzenie odpowiednio ją zmrozi i napowietrzy. Do kielicha blendera nałóż odpowiednią porcję bazy, dodaj podwójne espresso i syrop karmelowy. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dolej mleko. Zmiksowaną mieszkankę przelej do wysokiej szklanki lub kubeczka na wynos. Klasyczna, zimna, karmelowa kawa jest prawdziwym klasykiem, ale wzbogacona o zimną bazę do shake nawiąże do letnich dni.
Jesienne klimaty
Zimna kawa w jesiennym klimacie to świetne preludium do prawdziwie jesiennych smaków. Do jej zrobienia potrzebne będzie podwójne espresso, mleko, gałka muszkatołowa i cynamon. By nieco osłodzić koniec lata dodaj cukier lub syrop cukrowy o smaku cynamonowym czy korzennym. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. By proces przebiegał szybciej i sprawniej możesz użyć blendera. Gotową kawę wlej na umieszczone wcześniej w szklance kostki lodu. Górę możesz udekorować kakao.
Jesień nieodzownie kojarzy się z aromatem dyni i przypraw korzennych. Do naczynia wlej syrop dyniowy – możesz przygotować go samodzielnie lub kupić gotowy, dedykowany gastronomii. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj odrobinę korzennych przypraw. Całość zalej mlekiem i dorzuć kruszony lód. Pamiętaj, by kawa była wystarczająco mocna, wówczas roztopiony lód jej nie rozwodni. Całość możesz udekorować bitą śmietaną.
Ciasteczkowe wariacje
Wiele osób nie wyobraża sobie kawy bez dodatku słodkiego ciasta czy ciasteczek. Wprowadzenie do oferty kawy ciasteczkowej z pewnością zaskoczy klientów. Do jej przygotowania będzie potrzebne podwójne espresso, mleko, kakao, wybrane ciasteczka (np. Oreo albo Lotus), kostki lodu i bita śmietana. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą, a górę udekoruj bitą śmietaną. Posyp pokruszonymi ciasteczkami i podawaj ze słomką. Taka kawa z pewnością będzie stanowiła świetną alternatywę zarówno na ciepłe, jak i chłodne dni.
Kawy mrożone zawsze stanowią ciekawą formę podania deseru. Idealnie chłodzą, jednocześnie pozwalają poczuć nadchodzącą już jesień. Podawane klientom z pewnością sprawią im wiele przyjemności. A kiedy za oknem na stałe zagości jesień podawaj ulubione smaki gości w gorących wariantach.