Kawa z lodami to niezawodny napój, który nie tylko pobudza i dodaje energii, ale może stanowić również pyszny deser. Najczęściej sięgamy po nią latem, ale stanowi również świetny pomysł w okresie zimowym – zwłaszcza podczas imprezy czy spotkania ze znajomymi. Jak przygotować ją w domowym zaciszu, by była pyszna?
Kawa – bazą dobre espresso
Podstawą do stworzenia pysznego napoju jest espresso. Najlepsza będzie kawa świeżo palona i dopiero co zmielona. Nie każdy ma jednak możliwość zaparzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, dlatego dobrym rozwiązaniem może być zaparzenie napoju w kawiarce. Wówczas uzyskasz intensywny aromat i mocną kawę, która nie zatraci swojego smaku wśród bogactwa dodatków. Jeżeli nie masz możliwości zaparzenia kawy w proponowany sposób, przygotuj ją zalewając odpowiednią porcję mielonej kawy wrzątkiem, a następnie przelewając napój przez gazę, która zatrzyma fusy. Jesteś fanem kawy rozpuszczalnej? Postaw na mocny akcent – zalej sporą ilość kawy, niewielką ilością wody. Jeżeli nie chcesz rozcieńczać kawy, możesz przygotować kawowe kostki lodu – po prostu zamroź ostudzoną kawę w silikonowych foremkach. Baza gotowa? Do dzieła!
Pora na dodatki – wybieraj swoje ulubione
Czas wyciągnąć z szafki dodatki, które idealnie podkręcą smak deseru. Podstawą będą lody – im bardziej kremowe, tym lepiej. Świetnie sprawdzą się lody włoskie – możesz kupić je w pobliskiej lodziarni i poprosić sprzedawcę, by zapakował je do pudełka na wynos zamiast do rożka. Lody z automatu to świetna baza do tworzenia wielu kreatywnych deserów. Automat do lodów to spory wydatek dla każdej lodziarni, dlatego każda sprzedana porcja cieszy przedsiębiorcę. Możesz również dodać lody rzemieślnicze. Dodając kulkę lodów do podwójnego espresso otrzymasz affogato.
By uzyskać gęsty napój, do blendera wlej przygotowaną kawę i dodaj porcje ulubionych lodów, mleko oraz kilka kostek lodu. Zmiksuj całość, a otrzymasz pyszny mrożony napój. Chcesz podkręcić smak? Dodaj trochę czekolady mlecznej lub ulubionego batonika – w ten sposób powstanie wyborny shake kawowy. Całość przelej do wysokiej szklanki i dodaj bitą śmietanę dekorowaną ulubionymi dodatkami. Nie zapomnij o papierowej lub szklanej słomce. Takie rozwiązanie to również propozycja dla kawiarni czy restauracji – w takim przypadku do zmiksowania idealnie świetnie sprawdzi się maszyna do shake.
Napój na każdą porę roku
Wiele osób preferuje kawę z lodami i mlekiem, która po prostu dobrze smakuje. By stworzyć jej lekką, mniej kaloryczną wersję, zaparz czarną kawę i zostaw ją na kilka minut, by trochę ostygła. Następnie dodaj porcję ulubionych lodów i mleko. Całość zamieszaj, a uzyskasz pyszną, mleczną kawę w temperaturze idealnej do spożycia. Ją również możesz udekorować bitą śmietaną czy dodać do niej syrop smakowy. Modyfikuj przepisy wedle uznania, a z pewnością stworzysz idealną kawę z lodami!