Swoją popularność coraz bardziej zdobywają lodoburgery. Te delikatne bułeczki wypełnione lodami zachwycą wnętrzem każdego klienta. W Polsce są stosunkowo mało popularne, dlatego warto wprowadzić je do oferty kawiarni czy cukierni. Ten niecodzienny deser z pewnością podbije podniebienia wielu osób. Podpowiadamy, jak się je robi i co będzie potrzebne.
Gelato Panini – początki lodowych burgerów
Oryginalne Gelato Panini oznacza „lody w bułce”. Pomysł przyjął się głównie w Stanach Zjednoczonych i zyskał miano „Ice cream burger”. To słodka, okrągła bułeczka, która swoją konsystencją przypomina muffina. Do wypieczonej, uprzednio przekrojonej bułeczki wkłada się porcję lodów, a następnie wkłada do specjalnego urządzenia, które pozwala je zapiec. Wystarczy 15 sekund, a deser zyska chrupką skórkę. Po rozgryzieniu znajdziesz w środku ulubione lody. Opatentuj pyszny przepis na ciasto, dodaj słodkie wypełnienie i sprzedawaj pyszne lodoburgery.
Odpowiednia maszyna
By przygotować lodoburgery potrzebna będzie maszyna do zapiekania pączków z lodami. Wysokiej jakości urządzenie pozwala przygotować wiele porcji produktu w szybkim czasie. Maszyna jest prosta w obsłudze. Została wykonana ze stali nierdzewnej. Teflonowa powłoka zapobiega przyklejaniu się ciasta do wnętrza. Patelnie prasy są zamontowane na obrotowym stelażu, który gwarantuje, że całość pięknie się wypiecze. Specjalne wgłębienia sprawiają, że pączek ma idealny kształt. W efekcie otrzymujesz ciepłego pączka z zimnym, lodowym wnętrzem. Niewielkie wymiary sprawdzą się także w małych przestrzeniach. Dzięki gładkiej powierzchni z powodzeniem wyczyścisz urządzenie po zakończonej pracy.
Wypełnij burgera lodami
Stworzenie pysznego lodoburgera nie będzie możliwe bez odpowiedniej jakości lodów. Najlepiej sprawdzą się dobrze zmrożone, rzemieślnicze. Konserwator do lodów umożliwi ich odpowiednie przechowanie, a gałkownica optymalną wielość porcji. Połóż gałkę na dolnej części bułeczki, a następnie dodaj wybrane przez klienta dodatki. Mogą to być sosy, cukrowe posypki, wiórki czekoladowe, pianki marshmallow. Następnie nałóż górną część bułeczki i zapiecz w urządzeniu. Dzięki niej obie połówki świetnie się ze sobą połączą, a lody nie będą wypływać na boki. Górę możesz udekorować lukrem lub sosem czekoladowym. Warto podawać je na papierowej tacce, dzięki czemu klientowi będzie łatwiej je zjeść.
Lodoburgery wciąż są niestandardowym rodzajem deseru. Jeżeli chcesz stworzyć coś nowego, podbić kubki smakowe i zaskoczy klientów czymś zupełnie innym, to warto postawić na lodowe przekąski. Zamów lub wynajmij maszynę, wypiecz bułeczki, nałóż lody i sprzedawaj swoje autorskie propozycje. Dodaj do ciasta barwnik i twórz kolorowe desery – zachwycaj klientów i podawaj coś innego niż konkurencyjne lokale.