Jesień zbliża się wielkimi krokami. Wraz z jej nadejściem, zmieniają się nie tylko wnętrza szaf, ale też rodzaje najczęściej wybieranego przez klientów jedzenia. Zamiast lemoniad i przekąsek z grilla, częściej wybiera się ciepłe napoje i sezonowe desery. Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny, wprowadź do niego trochę jesiennego klimatu, serwując dopasowane do pory roku smaki!
Dynia, dynia i jeszcze raz dynia
Dynia, jako symbol jesieni, skrywa w sobie potencjał. Inspiruje nie tylko do tworzenia wyjątkowych ciast i kremów, ale też shake’ów. Wystarczy do bazy dodać dyniowe puree i odrobinę cynamonu, a całość udekorować bitą śmietaną! Maszyna do produkcji shake to inwestycja na lata – wraz ze zmieniającymi się porami roku możesz modyfikować menu i tworzyć nowe propozycje. Zachwyć swoich klientów, pysznymi jesiennymi napojami w zimnej wersji. Możesz również przygotować produkty podawane na ciepło – herbaty, aromatyczne kawy czy świeżo wyciskane soki w jabłkowo-cynamonowym aromacie. Dynię możesz również wykorzystać do tworzenia niebanalnych deserów!
Bubble-wafle na słodko lub słono
Niezwykle popularne ostatnimi czasy gofry bąbelkowe również mają spore grono zwolenników, Postaw więc na jesienne aromaty i serwuj je z pysznymi dodatkami – śliwkami, malinami i borówkami lub nawet pieczoną dynią! By przygotować Bubble Waffle, oprócz autorskiej mieszanki ciasta, niezbędna będzie również gofrownica. Koszt takiej maszyny nie jest duży i z pewnością szybko się zwróci!
Lodowe marzenia
Ciepła jesień wciąż przyciąga do lodziarni amatorów lodów. Warto postawić na naturalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami propozycje. Takie rozwiązanie pozwala na dodawanie wielu jesiennych akcentów. Lody z dynią i prażonymi pestkami słonecznika z pewnością wzbudzą ciekawość klientów. Możesz również postawić na klasyczne waniliowe lub czekoladowe smaki i wykorzystać je do tworzenia shake’ów. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie do menu zimnych produktów, to koniecznie zainwestuj w konserwator do lodów, który ułatwi przechowywanie produktu.
Jesień nie musi być nudna i ponura. Postaw na sezonowe dodatki i podaruj swoim klientom desery, których nie znajdą w żadnym innym miejscu. Eksperymentuj i nie bój się testować nowości. Z pewnością stworzysz przepisy, które zachwycą wszystkich, a zakup maszyn będzie inwestycją na lata, która szybko się zwróci!