Lody naturalne to swego rodzaju powrót do korzeni. Gotowe mieszanki zostają wyparte przez naturalne składniki – mleko, śmietanę i świeże dodatki. W efekcie otrzymuje się kremowe lody, które kiedyś trzeba było mieszać ręcznie. Dzisiaj z pomocą przychodzą maszyny, które znacząco ułatwiają pracę. Poznaj wszystkie tajemnice rzemieślniczych lodów!
Konserwator do lodów do klasycznej budki z lodami
Podstawą stworzenia wyjątkowych lodów, których smaku nie zapomni żaden klient, jest przepis. Stworzenie wyważonego połączenia między delikatnością, a puszystością i słodyczą finalnego produktu jest trudne, dlatego na początku swojej kariery czeka Cię wiele prób i testów. Stworzone mieszanki musisz też przechowywać w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu produkt zawsze będzie świeży i smaczny. Konserwator do lodów to idealne rozwiązanie dla lokali stacjonarnych. Odpowiednia ilość kuwet pozwala dowolnie tworzyć smaki i oferować klientom prawdziwe bogactwo wyboru. Ilość zmrożonych lodów masz zawsze pod kontrolą – o ich świeżość zadba maszyna.
Maksymalne ochłodzenie – pasteryzator do lodów zapewni świeżość lodów
Decydując się na rozkręcenie lodowego biznesu, warto zainwestować w pasteryzator do lodów. To urządzenie, które również pomoże Ci przygotować pyszne lody. Dzięki podgrzaniu i szybkiemu schłodzeniu, z mieszanki zostają wyeliminowane bakterie. Nie wpływa to na wartości odżywcze ani smak produktu, a jedynie przedłuża jego świeżość. Pasteryzator dokładnie wymiesza wszystkie składniki, przez co masa będzie jednolita, a smak niepowtarzalny!
Rozszerzaj ofertę – postaw na granitor albo flurry
Dobrym pomysłem jest również systematyczne rozszerzanie oferty wraz z rozwojem firmy. Lody to tylko jedna z propozycji letniego orzeźwienia. Praktyczne okazują się być również granitory. To urządzenia, które pomagają stworzyć pyszne i zmrożone napoje w przeróżnych smakach i kolorach. Najczęściej można je spotkać w nadmorskich kurortach. Granitor pomoże stworzyć także idealną mrożoną kawę, która doda energii podczas upałów.
Kolejnym pomysłem jest wprowadzenie do menu shake’ów lub lodów typu flurry. Specjalna maszyna pozwoli Ci na dokładne i szybkie wymieszanie składników na oczach klientów. Kupujący sam wybiera, z jakich składników składa się deser, a blender wykonuje pracę za Ciebie. Niech zakręcone dodatkami lody na stałe zagoszczą w Twojej ofercie. Pamiętaj, że rozwój marki jest niezwykle istotny, ale zanim wprowadzisz nowe pozycje do menu, dokładnie je przetestuj. Dzięki temu Twoja oferta zachwyci wiele osób!