Pyszne shake’i są świetnym pomysłem na ochłodę. Zmrożone, kremowe i zakręcone słodkimi dodatkami kompozycje świetnie się sprzedają i podbijają serca wielu osób. Jeżeli chcesz uatrakcyjnić swoją ofertę to koniecznie wprowadź je do menu. Podpowiadamy, jakie rozwiązania będą najlepszym pomysłem na zwiększenie liczby klientów w Twoim punkcie gastronomicznym.
Słodkie – dla fanów pysznych deserów
Shake’i są pysznym deserem, który można dowolnie modyfikować. By stworzyć swoje autorskie produkcje, na początku należy zadbać o odpowiednią bazę. Najczęściej jest to mleko i lody waniliowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by był to jogurt mrożony, lody włoskie czy amerykańskie. Od Ciebie zależy, jakie rozwiązanie wybierzesz i czym podbijesz serca klientów. Do blendera kielicha dodajemy bazę, a następnie pyszne dodatki – ciasteczka, batony, wiórki czekoladowe, różne kremy czy sosy. Warto eksperymentować z różnymi kompozycjami. Możesz stworzyć gotowe propozycje lub umożliwić klientom tworzenie swoich własnych smaków. Zmiksuj ze sobą świeże owoce lub mrożone sorbety, dolej mleko, wrzuć kilka kostek lodu, a powstaną pyszne owocowe shake’i wzbogacone o witaminy.
Granity – zmrożone i słodkie napoje
Wiosną i latem głównie sięgamy po zimne napoje, dlatego doskonałym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do oferty granity. Jest prosta w przygotowaniu i daje szerokie możliwości. Za intensywny kolor i różnorodność smaków pokochały ją dzieci. By stworzyć takie produkty, potrzebny będzie granitor. 3-komorowy produkt sprawdzi się najlepiej, gdyż jednocześnie może mieszać aż trzy różne smaki napoju. Maszyna do produkcji lodów również występuje w swojej nablatowej wersji. Dzięki temu oszczędzasz miejsce i pieniądze na kupno innych urządzeń.
Zdrowe i pełne witamin sorbety
Wiele osób szuka zdrowych alternatyw, dlatego warto mieć je w ofercie. Latem idealne orzeźwienie dają sorbety. Możesz wykonać je na dwa sposoby – klasyczne, mrożone wersje nakładane za pomocą gałkownicy do lodów, albo w formie pysznego koktajlu. By utrzymać odpowiednią temperaturę sorbetów, niezbędny jest konserwator do lodów z kuwetami, w których bezpiecznie przechowasz produkt. Możesz dowolnie mieszać smaki i tworzyć ciekawe desery. Sorbet do picia wykonasz miksując w blenderze kielichowym świeże owoce i lód w kostkach. Możesz dodać do nich gałkę klasycznych lodów lub zmrożony sorbet, by zagęścić konsystencję. Takie propozycje z pewnością przypadną do gustu osobom, które dbają o linię. To ciekawa alternatywa dla osób, które nie lubią klasycznych shake’ów.
Stworzenie odpowiedniego menu, idealnego na lato nie musi być trudne. Wystarczy mieć otwartą głowę i obserwować klientów- jakie smaki wybierają najczęściej. Możesz także przeprowadzić ankietę za pomocą social mediów lub zorganizować konkurs na najlepsze połączenie smakowe. Z pewnością stworzysz pyszne desery, które trafią w gusta klientów.