Okres pandemii i trudna sytuacja, w której znaleźli się przedsiębiorcy, nie sprzyja rozwijaniu nowego biznesu, dlatego warto przeprowadzić skrupulatną analizę rynku, by umiejętnie przełożyć jego potencjał w sukces. Branża gastronomiczna wciąż działa na wynos – może warto pójść w tym kierunku i wykorzystać wzrastające temperatury za oknem oraz słoneczną aurę? Podpowiadamy, jak rozwinąć własną lodziarnię i w co warto zaopatrzyć się na starcie, by odnieść sukces nawet w czasie pandemii.
Lodziarnia – dochodowa firma nie tylko latem
Polacy wręcz kochają lody i wbrew temu, co może się wydawać, ich spożycie wzrasta nie tylko latem, ale także zimą. Coraz więcej osób utwierdza się w przekonaniu, że w okresie niskich temperatur za oknem nie powodują one przeziębienia, a wręcz przeciwnie – działają korzystnie. By rozwinąć własną lodziarnię istotne są dwa czynniki – lokalizacja oraz odpowiednia pogoda. Choć lody coraz częściej spożywane są zimą, największą sprzedaż generują, gdy za oknem temperatury znacznie przekraczają 0 stopni Celsjusza.
Tego typu biznes możesz otworzyć w budynku, decydując się na zakup budki z lodami lub foodtrucka. Każda z tych opcji jest korzystna, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na turystyczną miejscowość o wzmożonym ruchu. Zadbaj także o odpowiedni serwis maszyn do lodów, by trzymać rękę na pulsie i zapobiegać awariom.
Na początek zdecyduj też o formie serwowania słodkich przysmaków. Choć na ten moment w grę wchodzi jedynie sprzedaż na wynos, warto pomyśleć o przyszłości i zaopatrzyć się w kilka stolików z krzesełkami.
Wyposażenie lodziarni – czego potrzebujesz?
Zanim zdecydujesz o zakupie wszystkich nowych urządzeń, zastanów się czy pozwalają Ci na to możliwości finansowe. Doskonałym rozwiązaniem w takiej sytuacji okaże się wynajem maszyny do lodów na wybrany okres – od 2 do 6 miesięcy z możliwością przedłużenia. Decydując się na naszą usługę otrzymujesz dodatkowo roczną gwarancję i opiekuna serwisowego, który służy pomocą w każdej sytuacji.
W lodziarni z pewnością nie może zabraknąć automatów do lodów włoskich i amerykańskich, miksera lub blendera do rozdrabniania owoców oraz zamrażarki do przechowywania lodów. Dodatkowo każdy lokal powinien zostać zaopatrzony w klimatyzację. W naszej ofercie znajdziesz również specjalne granitory, maszyny do shake’ów czy gofrownice pozwalające na tworzenie jeszcze bardziej wyjątkowych deserów. Zaplanuj swój biznes i ruszaj wiosną pełną parą!