Lato ustąpiło miejsca jesieni, a co za tym idzie, kończy się sezon, w którym królują lody. Klienci zaczynają wybierać w kawiarniach cieplejsze desery, takie jak na przykład przepyszna panna cotta z ciepłym malinowym sosem. Co teraz będzie z maszynami do lodów? Podpowiadamy, jak prawidłowo zadbać o sprzęt.
Koniec sezonu – przygotowanie do zimy
Chcąc przygotować maszyny do lodów do zimy, znajdź spore pomieszczenie, w którym mógłbyś owe maszyny przechować. Pomieszczenie to powinno być suche a temperatura w nim panująca dodatnia. Jeżeli wybrany przez Ciebie miejsce odwiedzają czasami szkodliwe gryzonie, takie jak myszy czy szczury, koniecznie rozłóż na ziemi skuteczny preparat, dzięki któremu się ich pozbędziesz raz na zawsze – w przeciwnym razie mogą przegryźć kable od maszyn.
Po odpowiednim przygotowaniu konkretnego pomieszczenia, nadchodzi czas na konserwację urządzeń. Warto skorzystać z opcji samooczyszczenia, a następnie ręcznie wymyć elementy, do których masz dostęp. Zakup wcześniej specjalny płyn dezynfekujący, który pomoże Ci zachować higienę poszczególnych komponentów. Jeśli posiadasz maszyny chłodzące, nie zapomnij o dodatkowym przedmuchaniu i dokładnemu wysuszeniu wszelkich miejsc dopływu i odpływu wody. Dzięki temu działaniu na pewno unikniesz niechcianych uszkodzeń elementów układu chłodzenia, w przypadku gdyby nagle temperatura spadła poniżej zera stopni Celsjusza. Warto również skorzystać z opcji profesjonalnego przeglądu. Serwis maszyn do lodów to usługa, która zapewnia kompleksowy przegląd urządzenia po sezonie lub przed kolejnym. Takie rozwiązanie pozwala zachować sprawność maszynie i kolejne, nieprzerwane działanie, kiedy przyjdzie wiosna.
Skuteczne mycie maszyny do lodów
Po wyciągnięciu maszyn z pomieszczenia, w którym były przechowywane na zimę, warto je umyć. Jak to zrobić? Wbrew pozorom mycie maszyny do lodów należy do prostszych czynności. Wystarczy skorzystać z opcji automatycznego czyszczenia, jeżeli taka została zamontowana przez producenta. Jeżeli nie, to warto kupić specjalny płyn czyszczący i wykonać proces ręcznie, zgodnie z instrukcją obsługi. Warto również odkurzyć obudowę, jeżeli chcesz uniknąć tego procesu, przykryj odłączone urządzenie folią.
Jeśli chcesz, żeby Twoje maszyny zawsze były w dobrym stanie i produkowały lody najwyżej jakości, nie zapomnij o ich dokładnej pielęgnacji, która przecież wcale nie jest taka trudna! Dbając o maszyny, dbasz też o klientów, a tym samym – o rozwój i prestiż własnego biznesu.