Dieta lodowa

Dieta lodowa

W gorące, letnie dni wiele osób sięga po lody. Klasyczne mleczne lub sorbety świetnie ochładzają i stanowią lżejszy zamiennik ciast. Wiele osób często zamienia jeden posiłek na tę zimną przyjemność. Wydają się lekkim i pysznym deserem, który nie syci tak bardzo, a co najważniejsze chłodzi i sprawia wiele przyjemności. Powstała nawet koncepcja diety lodowej. Na czym polega?

Zasady diety lodowej

Dieta lodowa nie powinna trwać dłużej niż 4 tygodnie. W trakcie jej trwania spożywa się głównie świeże owoce, gotowane warzywa oraz produkty bogate w błonnik. Przynajmniej jeden z posiłków powinien składać się z lodów – porcja nie powinna jednak przekraczać 250 kcal. Istotne jest również picie zimnych napoi – najlepiej wody w ilościach 3-4 litrów. Niska temperatura pozwala zaspokoić apetyt na słodkie, przez co nie dochodzi do skoków cukru we krwi, a ciało jest nawodnione. Podczas stosowania tej diety organizm się oczyszcza i uzupełnia niedobory witamin. Pozbywa się również nadmiaru wody.
Lody w swoim składzie zawierają wapń – im więcej go w organizmie, tym lepiej spalamy tłuszcz. By dieta przynosiła efekty, bilans kaloryczny powinien być ujemny. Warto więc zrezygnować z czekoladowych wariacji polanych polewą czy śmietaną. Wafelek możesz zamienić na kubeczek, tym samym zmniejszając ilość spożytych kalorii. Warto więc sięgać po sorbety, które są pozbawione przetworzonych tłuszczów.

Jakie lody wybierać?

W lokalach gastronomicznych można kupić wiele rodzajów lodów. Coraz częściej pojawiają się lody naturalne lub rzemieślnicze. Są przygotowywane ręcznie, a ich receptura opracowana jest przez dany lokal. W swoim składzie zawierają mleko, śmietankę, cukier i owocowe dodatki. Najzdrowszą formą są sorbety, najlepiej bez dodatku cukru. Możesz je również przygotować samodzielnie w domu. Wystarczą świeże owoce, woda lub sok i dedykowane foremki, które znajdziesz w sklepie z akcesoriami do domu.

Najpopularniejszym rodzajem lodów, po które z pewnością sięgasz nieraz będąc nad Bałtykiem to amerykańskie świderki. Sprawiają wiele radości zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Maszyna do lodów amerykańskich przygotuje pyszne, zmrożone świderki. Świetnie chłodzą i pozwalają miksować między sobą dwa smaki. Zazwyczaj są podawane są w podłużnych wafelkach. Maszyna do lodów włoskich z kolei pomoże stworzyć idealnie napowietrzone mieszanki. Puszyste i szerokie stożki z powodzeniem mogą stanowić alternatywę dla większych deserów. Jeżeli chcesz uzupełnić swoją zdrową dietę o porcję lodów to z powodzeniem możesz postawić na te z automatu.

Stosując dietę lodową należy zachować szczególną ostrożność i zwracać uwagę na składy produktów, które jesz. Dzięki temu możesz zmniejszysz ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zrzucisz kilka kilogramów i poczujesz się lepiej. Należy pamiętać, że porcję lodów warto zjeść na śniadanie – pobudzisz układ pokarmowy do pracy. Poznaj zalety diety lodowej i zobacz, jak wiele możesz zyskać.

Wybierz maszyny do lodów polskiego producenta z profesjonalnym serwisem, gwarancją oraz bezpłatnym szkoleniem z obsługi! Wybierając Liron Polska, wybierasz solidny fundament Twojego biznesu.