W restauracji, w kawiarni, w lodziarni czy w przydrożnym foodtrucku – wszędzie tam nie może zabraknąć smakowitych lodów. To one są główną pozycją menu w upalne dni i to je chętnie wybiera się jako dodatek do deserów w chłodniejsze wieczory. Możliwości ich podania jest tak samo wiele, jak kombinacji smakowych i dostępnych rodzajów tych słodkości. Od lat nieustanną walkę o podium toczą lody włoskie i amerykańskie. Oba rodzaje nie powstałyby jednak bez odpowiednich maszyn – która z nich jest lepsza?
Sposób, by przyciągnąć klientów
Zarówno lody włoskie, jak i amerykańskie, to niekwestionowani liderzy na rynku lodów, dlatego warto oba te rodzaje mieć w swojej ofercie. To najlepszy sposób, by przyciągnąć wielu klientów, a nie tylko ich część. Oczywiście produkcja pysznych, mrożonych słodkości nie jest możliwa bez wysokiej klasy sprzętu. Konkretne parametry techniczne i funkcje dostępnych u nas maszyn nie tylko pozwalają zachować świeżość mieszanki na wiele godzin, ale też znacząco ułatwiają codzienną pracę.
Maszyna do lodów włoskich posiada funkcję easy make, która umożliwia kontrolowanie prędkości wydawania lodów. W jej konstrukcję wbudowany jest także specjalny licznik wskazujący na ilość sprzedanych porcji. Wielopoziomowy zakres ustawienia twardości lodów pozwala bezpośrednio decydować o stopniu zmrożenia lodów, a autodomykanie dźwigni wydających zdecydowanie zmniejsza straty produktu i pomaga w utrzymaniu czystości miejsca pracy. Samą maszynę również łatwo wyczyścić dzięki specjalnemu systemowi mycia, który przyspiesza cały proces sprzątania.
Produkcję przepysznych, zbitych świderków umożliwia maszyna do lodów amerykańskich. Dzięki zastosowaniu solidnych i precyzyjnie wyprofilowanych noży ślimakowych masz pewność, że końcowy produkt będzie miał idealną konsystencję przy zachowaniu najwyższej twardości. Ale to nie wszystko, ponieważ specjalny system kontrolujący na bieżąco sprawdza gęstość mieszanek w obu cylindrach, co pozwala na uzyskanie perfekcyjnej struktury lodów przy jednoczesnym zapobieganiu ich przemrożeniu. Stosujemy też specjalny system chłodzenia – wodny oraz powietrzno-wodny, który zapewnia wydajną pracę konstrukcji nawet w najwyższych temperaturach otoczenia, co jest ważne szczególnie latem podczas upałów.
Ostateczny werdykt trudny do rozstrzygnięcia
Nie da się ostatecznie określić, która z maszyn ma więcej zalet, gdyż każda z nich przystosowana została do produkcji zupełnie innych produktów. Lody włoskie to delikatna i puszysta konsystencja, z kolei amerykańskie cechuje twardość i zbita struktura. Profesjonalny lokal gastronomiczny powinien zostać zaopatrzony w wysokiej klasy maszyny do produkcji obu mrożonych przysmaków. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że zakup wydajnego i trwałego sprzętu to spory wydatek, dlatego oferujemy również wynajem urządzeń oraz stały kontakt i pełen serwis w trakcie ich użytkowania.