Lody kojarzą się głownie z latem, gorącymi dniami i słońcem. Nic nie stoi na przeszkodzie byś jadł je przez cały rok. Stale dostępne punkty lub manufaktury codziennie produkują różne smaki tego lekkiego deseru. Każdy z nich chce stworzyć wyjątkowe kompozycje, które nie tylko smakują wyjątkowo, ale także przyciągają uwagę swoimi nazwami. Poznaj najciekawsze i wyjątkowe smaki lodów.
Jak powstają lody naturalne
Lody naturalne, nazywane również lodami rzemieślniczymi, powstają według ścisłej receptury konkretnego lokalu. Powinny składać się z mleka, śmietany, cukru i naturalnych dodatków. Starannie przygotowuje się mieszankę, dodaje odpowiednie składniki i poddaje procesowi pasteryzacji. Dzięki temu można zachować trwałość mieszanki. Dzięki temu z mieszanki są eliminowane bakterie bez wpływu na wartości odżywcze czy smakowe. By proces ten mógł przejść sprawnie niezbędny będzie pasteryzator. To niewielkie urządzenie w szybki sposób konserwuje lody. Proces polega na grzaniu i schładzaniu żywności. Następnie gotowa mieszanka jest przechowywana w kuwetach, które pomieści konserwator do lodów, skąd łyżką lub specjalną szpatułką trafiają do wafelków lub kubeczków.
Najciekawsze smaki lodów
Ile pomysłów i składników tyle smaków lodów może powstać. W jednej lodziarni w Japonii można znaleźć lody o smaku ogórka z wasabi. Połączenie orzeźwienia z nutą ostrości z pewnością znajdzie swoich fanów także w Polsce. W naszym kraju można znaleźć również desery o smaku bursztynu – mają posmak igliwia i charakterystyczną pomarańczowo-żółtą barwę. Jeżeli lubisz gin, to ten smak przypadnie Ci do gustu. Z kolei w Ameryce firma Perry’s Ice Cream stworzyła lody o smaku skrzydełek z kurczaka (Chicken Wing). Na Filipinach można znaleźć lody w intensywnie fioletowym kolorze – są o smaku słodkiego ziemniaka, który tam ma właśnie taką barwę. W lodziarni w San Francisco można znaleźć lody o smaku Burbonu i płatków kukurydzianych. Z pewnością znajdą wielu dorosłych wielbicieli. Wybierając się do Singapuru możesz natrafić na lody o smaku Duriana – owocu o bardzo nieprzyjemnym zapachu.
Fani wytrawnych smaków powinni docenić lody o smaku bekonu. Delikatne, chrupiące kawałki zatopione w waniliowej czy śmietankowej bazie warto spróbować. Wśród najdziwniejszych smaków musi znaleźć się również kozi ser z miodem czy pieczony czosnek. Nietypowym smakiem, który w zasadzie można zjeść nawet na obiad jest marchewkowe curry. Zmrożone, doprawione i niezwykle ciekawe połączenie możesz sprzedawać w swojej lodziarni.
Nietypowe smaki lodów są coraz częściej podawane w polskich lodziarniach. Warto poszukać, czy w Twoim mieście nie można ich zjeść. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym, to ciekawe kombinacje z pewnością przyciągną ich uwagę. Zainspiruj się, testuj i daj się poznać klientom od zupełnie innej strony.