Przepis na smażone lody

Przepis na smażone lody

Możliwe, że jeszcze nie miałeś styczności z tak wymyślnym deserem jak smażone lody. Ta jednocześnie chłodna i gorąca słodycz z chrupiącą skorupką zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jaki jest przepis na tak wyjątkowy deser i w czym tkwi tajemnica wyjątkowego smaku?

Czym właściwie są smażone lody?

Smażone lody mogą wydawać się abstrakcją. Mrożone przysmaki z założenia są zimne, a poddane wysokiej temperaturze najzwyczajniej się rozpuszczają. Deser ten to naprawdę wyjątkowy pomysł. Zastanawiasz się, jak można usmażyć lody? Cały sekret tego niecodziennego połączenia tkwi w jednym czynniku – temperaturze. Lody powinny być bardzo dobrze schłodzone, a olej, w którym później będą smażone, musi być wyjątkowo gorący. Jeżeli chcesz samemu przygotować ten deser, to na pewno przyda Ci się maszyna do produkcji lodów. Postaw na wysokiej jakości urządzenie renomowanej firmy.

Smażone lody to najczęściej śmietankowe, mocno zmrożone lody, które moczy się w świeżym, rozbitym jajku, a następnie obtacza się w płatkach owsianych, bądź kukurydzianych, rozkruszonych herbatnikach albo potłuczonych orzechach i smaży na oleju w bardzo wysokiej temperaturze. Smażone lody trzeba zjeść jak najszybciej po ich przygotowaniu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby powstały deser pięknie udekorować bitą śmietaną, czy kolorowymi posypkami. Doskonale sprawdzą się także świeże owoce z czekoladową polewą.

Smażone lody – jak je podawać?

Smażone lody to świetna propozycja na indywidualny deser. Możesz podawać je same lub okraszone posypkami i świeżymi owocami. Wyjątkowo estetycznie komponują się z wszelkimi musami, na przykład z leśnych owoców. A może uwielbiasz naleśniki? Połączenie ich ze smażonymi lodami będzie doskonałym pomysłem. Jak przyrządzić tak interesujący deser? Wystarczy przyrządzić ciasto na naleśniki i usmażyć ich ile tylko chcesz. Każdy posmaruj konfiturą i posyp wiórkami kokosowymi, a w środek nałóż porcję lodów. Złóż naleśniki tak, aby mrożona słodycz z nich nie wypłynęła, ułóż je w pudełku i włóż na około godzinę do zamrażalki. W tym czasie możesz pokroić owoce do ozdoby. Rozgrzej na patelni masło i smaż naleśniki przez około osiem sekund z każdej strony.

Deser, jakim są smażone lody, z pewnością zasmakuje każdemu. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, a efekt będzie wyjątkowy! Warto wprowadzić ten niecodzienny przysmak do menu swojej własnej kawiarni. Wymyślaj nowe smaki i zachwycaj gości prawdziwą innowacją. Spróbuj sam smażonych lodów!

Wybierz maszyny do lodów polskiego producenta z profesjonalnym serwisem, gwarancją oraz bezpłatnym szkoleniem z obsługi! Wybierając Liron Polska, wybierasz solidny fundament Twojego biznesu.