Wdrażanie systemu HACCP w lodziarni

Działalność każdej firmy gastronomicznej wiąże się z przestrzeganiem wielu zasad. W przypadku kawiarni i lodziarni niezbędne jest wdrożenie systemu HACCP. Skrót ten oznacza System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli i oznacza procedurę mającą na celu zapewnienie bezpieczeństwa dostarczanej klientom żywności.

Istotna dokumentacja

Zazwyczaj wykonaniem dokumentacji zajmują się osoby do tego wykształcone. Wraz z HACCP dla lodziarni niezbędne jest też sporządzenie GHP i GMP, które określają dobre praktyki higieniczne i produkcyjne. Muszą one zawierać informacje o przyjmowaniu i wydawaniu lodów oraz o produkcji lodów (w przypadku samodzielnej ich produkcji). Istotne jest również opisanie sposobu magazynowania lodów.

Co więcej, wymagane są też dokumenty o stanie wody w lokalu, umowa na odbiór śmieci i orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (własne oraz pracowników). Zadbanie o podjęcie odpowiednich kroków sanitarnych to nie tylko obowiązek, który trzeba wykonać, ale też opisać. By kontrolować standardy higieniczne powstał system HACCP. Jego odpowiednie wdrożenie to nie tylko uniknięcie nieprzyjemnych konsekwencji prawnych, ale też poprawa bezpieczeństwa klientów i wzrost jakości oferowanych produktów.

lodziarnia

Jak jeszcze można wpłynąć na lepszą jakość oferty?

Przede wszystkim prowadząc lodziarnię, trzeba zadbać o sterylne warunki pracy oraz regularne czyszczenie maszyn. Warto też pamiętać o inwestowaniu w dobrej jakości maszyny – przykładowo, gdy planujesz sprzedawać lody z foodtrucka, najlepiej zaopatrz się w konserwator do lodów, który posłuży jednocześnie za ladę. Przyda Ci się też szokownik, który nie tylko gwarantuje wspaniałą jakość lodów, ale też odpowiednio przechowa i wydłuży świeżość lodów.

Oprócz wydajnego sprzętu istotny jest serwis, który natychmiastowo zajmie się ewentualnymi usterkami oraz zabezpieczy urządzenie poprzez regularną wymianę zużytych podzespołów. W ten sposób masz pewność, że Twoja praca nie zostanie przerwana nagłą awarią sprzętu. Pamiętaj również o okresowej konserwacji i regularnym czyszczeniu elementów wchodzących w skład wybranej maszyny. O tych wszystkich czynnościach przypomni Ci właśnie HACCP.

 W HACCP znajduje się nie tylko terminologia, sposób zarządzania księgą czy opis prowadzonej działalności, ale też opis środków spożywczych, którymi handluje właściciel, schemat procesu technologicznego sprzedaży lodów i jego weryfikacja, oraz charakterystyka zagrożeń dla bezpieczeństwa zdrowotnego. W HACCP znajdziesz też jasno określone krytyczne punkty kontroli i samą analizę zagrożeń. Pamiętaj, że prowadzenie odpowiedniej dokumentacji jest istotne nie tylko ze względu na konsekwencje prawne, ale też higienę i bezpieczeństwo pracowników oraz klientów.

Wybierz maszyny do lodów polskiego producenta z profesjonalnym serwisem, gwarancją oraz bezpłatnym szkoleniem z obsługi! Wybierając Liron Polska, wybierasz solidny fundament Twojego biznesu.