Jesień na dobre zadomowiła się w naszym kraju. Od kilku tygodni stanowi ona inspirację dla kawiarni i restauracji, które stawiają na sezonowe menu – to ono z pewnością przyciąga nowych gości. Koniec października zwiastuje Halloween – to kolejna okazja do stworzenia wyjątkowych dań i deserów, które zachęcą do spędzenia czasu w przytulnym otoczeniu. Zamawiaj barwniki, testuj przepisy i stwórz pyszne jedzenie, które zachwyci gości!
Waniliowy duszek
To jeden z najprostszych, a zarazem przepysznych shake’ów. Do naczynia odmierz porcję lodów – najlepszej sprawdzą się te włoskie. Następie dodaj zimne mleko i odrobinę ekstraktu waniliowego. Całość zmiksuj na gładką masę – przygotować ten deser pomoże Ci maszyna do shake. Wewnątrz szklanki narysuj ciemną czekoladą oczy i otwartą buzię duszka. Możesz pomóc sobie patyczkiem do lodów lub tutką cukierniczą. Następnie przelej shake’a do środka. Na górę nałóż bitą śmietanę i dodaj wiórki czekoladowe lub inną dekorację wedle uznania. Prosty i smaczny deser gotowy!
Zielony troll
Zielony troll to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Pomocny okaże się w tym przypadku blender lub granitor – do środka wrzuć ciasteczka typu oreo, mleko, porcję lodów o smaku waniliowym oraz mieszankę żółtego i niebieskiego barwnika, który pozwoli na uzyskanie intensywnie zielonego koloru. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę, a następnie przelej do przezroczystego kubeczka. Górę udekoruj czarnymi wiórkami czekolady, które będą imitować włosy. W wersji fit możesz wymienić słodkie składniki na zielone warzywa. Zmiksuj jarmuż, szpinak, jabłko, cytrynę i natkę pietruszki. Świetna i zdrowa alternatywa dla wszystkich łasuchów!
Dyniowa fantazja
Jedną z propozycji, która jest równie prosta, co efektowna, jest shake zrobiony na bazie syropu dyniowego. Do kubka wlej mleko i syrop o smaku dyni, a następnie dodaj do tego odrobinę lodów waniliowych oraz przyprawy korzenne. Wszystko wymieszaj za pomocą maszyny do shake lub granitora. Jeżeli kolor będzie mało dyniowy – dodaj odrobinę barwnika. W wersji fit, słodki syrop zastąp purée z dyni. Na kubeczkach narysuj trójkątne oczy i fikuśną buźkę. Dodaj słomkę – dyniowa fantazja gotowa!
Hrabia Dracula
Jeżeli prowadzisz cukiernię czy kawiarnię, to koniecznie zaproś do siebie Hrabiego Draculę. Do blendera wlej gorącą, ciemną czekoladę, dodaj do niej porcję lodów waniliowych, mleko i wybrane słodycze – może być to dowolny batonik lub ciastka. Całość krótko zblenduj. Następnie dodaj odrobinę pokruszonego węgla aktywnego (dostaniesz go w każdym sklepie ziołowym) i ponownie wymieszaj. Shake przelej do szklanki. Rant pokryj bitą śmietaną i sosem malinowym (może być również truskawkowy lub wiśniowy). W śmietanę włóż również kilka sztuk świeżych owoców i wypróbuj!
W kilka chwil możesz stworzyć wyjątkowe desery, które z pewnością zachwycą niejedną osobę. W zależności od tego, jaką działalność prowadzisz, możesz dostosować menu do okazji. Chociaż zwyczaj obchodzenia Halloween w Polsce nie jest powszechny, to z pewnością nieco bardziej kreatywna karta przyciągnie nowych gości w Twoje progi. Eksperymentuj również z daniami, a każdy znajdzie coś dla siebie!