Halloweenowy event w kawiarni

Halloween to jedna z tradycji, która jest uznawana w wielu krajach na świecie. Coraz więcej lokali decyduje się na wprowadzenie krótkiego menu nawiązującego do tego święta. Kolorowe dynie, zabawne duszki czy urocze zombiaki cieszą wzrok i świetnie smakują.  Zobacz, co możesz przygotować, by zachwycić swoich klientów.

Zmrozi Cię na sam widok

Halloween to idealna okazja by poeksperymentować z zimnymi napojami. Od Ciebie zależy jakie smaki wprowadzisz do karty. By prawidłowo przygotować bazę, przyda się maszyna do shake. Dzięki temu w szybki sposób możesz przygotować pyszne, zmrożone napoje. Specjalna dźwignia umożliwia precyzyjne nałożenie produktu do kubeczka lub blendera. Dodaj czekoladowy sos wewnątrz kubeczka rysując oczy i buzię. W ten sposób powstaje biały duszek z przerażoną miną. Możesz pokusić się także o stworzenie dyniowej wariacji. Do bazy dodaj puree z dyni, odrobinę mleka oraz przyprawy korzenne. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Całość udekoruj bitą śmietaną lub vege kremem i dodaj kakao. W ten sposób przygotujesz pyszny deser, który zaskoczy swoim smakiem.

Ciasteczka – uniwersalny dodatek

Ciasteczka możesz przygotować na różne sposoby. Najszybciej przygotujesz kruche ciasto – przy pomocy robota kuchennego powstanie praktycznie samo. Po wyrobieniu warto rozwałkować je na cienki placek, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na około godzinę. Dzięki temu łatwiej będzie wykroić kształty. Kiedy ciasto się schłodzi, przy użyciu wybranych foremek odciśnij ciasteczka, przełóż na blaszkę i piecz przez około 15 minut, doglądając je. Wyjmij blaszki i poczekaj aż ostygną Jeżeli chcesz nieco przyspieszyć proces, papier do pieczenia z ciasteczkami przełóż na granitowy blat. Kamień wyciągnie ciepło. W tym czasie możesz przygotować lukier. Wystarczy cukier puder, białko z jednego jajka, sok z cytryny i barwniki. Jeżeli chcesz wykonać dynię, możesz dodać odrobinę soku z marchwi, zaś do zielonego Frankensteina – zmiksowany szpinak. Czarny kolor uzyskasz dodając odrobinę węgla aktywnego. Przygotowane ciasteczka możesz dodawać do kawy lub sprzedawać po kilka sztuk.

Cake-pops

Idealną, małą przekąską, która z pewnością zachwyci gości są cake-pops. Można je dowolnie ozdobić wedle własnych upodobań. Przygotowanie ciasta nie jest trudne – potrzebna będzie mąka pszenna i skrobia kukurydziana, proszek do pieczenia, cukier, jajka, masło i skórka z cytryny. Masę uformuj w kulki i włóż do okrągłych foremek do lizaków (albo papilotek do muffinek) i wypiecz. Kiedy ostygną dodaj patyczki – baza gotowa. By przygotować wersje z dreszczykiem oblej je białą czekoladą. Kiedy zastygnie, ciemną czekoladą narysuj buźki i włoski – w ten sposób postawnie mały wampir. Możesz również dodać do białej czekolady pomarańczowy barwnik i pomalować jak dynie. Od Twojej inwencji zależy, jaki wygląd będą miały cake-pops.

Wśród ciekawych propozycji na desery nie może zabraknąć także klasycznych palców z ciasta kruchego z migdałowym paznokciem lub dyniowej tarty. Możesz również przygotować specjalną ofertę na wynos, dla tych klientów, którzy będą chcieli zamówić zestaw słodkości na swoje własne party.

Wybierz maszyny do lodów polskiego producenta z profesjonalnym serwisem, gwarancją oraz bezpłatnym szkoleniem z obsługi! Wybierając Liron Polska, wybierasz solidny fundament Twojego biznesu.