Jak przygotować ciekawe desery, gdy za oknem panuje mróz?

Tegoroczna zima obfituje w temperatury poniżej zera, dlatego w domach królują rozgrzewające napoje i ciepłe dania. Choć z powodu pandemii ciężko jest znaleźć odpowiednie propozycje w lokalach gastronomicznych, niektóre kawiarnie oferują swoje smakołyki w dostawie lub na wynos. Co warto włączyć do oferty, by zainteresować klientów mimo mrozu za oknem?

Serniki w różnych wersjach

Na początku roku warto ofertą odpowiedzieć na jedno z najczęstszych noworocznych przyrzeczeń – zrzucenie wagi nie musi wcale oznaczać rezygnowania z pysznych deserów! W Twoim menu nie może zabraknąć pysznych i lekkich serników, które kochają Polacy. Możesz je zaserwować w wersji fit – bez mąki, jajek lub masła. Do ciasta przyda Ci się jedynie pełnotłusty twaróg, grecki jogurt, cukier (możesz go zastąpić ksylitolem, cukrem trzcinowym) oraz przypraw – cynamonu, wanilii, gałki muszkatołowej czy kardamonu. Postaw na wersję bez i z bakaliami – dzięki temu trafisz w gusta wszystkich klientów.

Samo przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Wystarczy wymieszać składniki na gładką masę i opcjonalnie dodać bakalie. Tak przygotowane ciasto należy wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 150piekarnika na pół godziny. Takie ciasto z łatwością pokroisz i zapakujesz do papierowego pudełka na wynos.

Pączki i gofry dla smakoszy

Ciekawym pomysłem jest zaoferowanie w cukierni lub kawiarni ciepłych pączków. Są one przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych – by je wykonać wystarczy dobra mieszanka oraz maszyna do zapiekania pączków z lodami. Profesjonalne urządzenie zamontowane jest na stelażu, a dodatkowo pokryto je teflonem, dzięki czemu pączki łatwo zapieczesz i wyjmiesz. Niezwykle prosta obsługa pozwala na wykonanie idealnie ciepłych pączków z zimnym lodem w środku. Jest to świetna propozycja do podawania z okna na wynos!

Jeśli przypadł Ci do gustu pomysł podawania smakołyków z okna na wynos, w Twoim lokalu przyda się też gofrownica Pro Bubble do gofrów bąbelkowych. Twórz fenomenalne desery z przepysznymi dodatkami na słodko lub wytrawnie – dzięki odpowiedniej konstrukcji przysmaki te przygotujesz szybko i bez ryzyka oparzeń!

Tarty na słodko

Pysznym pomysłem są również tarty. Kruche ciasto połączone z owocami to świetny sposób na przygotowanie jedzenia na wynos. Dowolnie miksuj składniki i codzienne zaskakuj swoimi nowatorskimi przepisami! Sprawdź, co najbardziej smakuje klientom i podkręcaj smak dodatkiem bitej śmietany lub gdy będzie możliwość serwowania deseru w lokalu, z pomocą lodów śmietankowych. Pomysłów na ciekawe desery jest wiele – znajdź idealne propozycje dla swojego biznesu!

Wybierz maszyny do lodów polskiego producenta z profesjonalnym serwisem, gwarancją oraz bezpłatnym szkoleniem z obsługi! Wybierając Liron Polska, wybierasz solidny fundament Twojego biznesu.