Lody to przysmaki, którymi można zajadać się o każdej porze roku. Co więcej, w okresie zimowym pomagają zwiększyć odporność organizmu. Jeśli prowadzisz własną lodziarnię lub restaurację to wiesz, że mroźną porą trudniej znaleźć miłośników lodów, którzy jeszcze niedawno ustawiali się w długich kolejkach. Z pewnością Twojemu biznesowi nie pomaga fakt, że trwa pandemia, która wymusza pewne ograniczenia. Mimo to nawet teraz możesz coś zrobić, a mianowicie przygotować się na wielkie otwarcie i zaserwować lody w nietypowej odsłonie!
Jak połączyć ciepłe i zimne, czyli ciasto z lodami
Najpopularniejszym i najczęściej wybieranym połączeniem ciasta z lodami jest szarlotka na ciepło podawana z lodami waniliowymi. Ten mrożony przysmak doskonale skomponuje się również z tartą cytrynową lub korzenną. Pokuś się także o bardziej niestandardowe rozwiązania, jak ciasto kokosowe z sorbetem o smaku czarnej porzeczki. Lody lubią się z owocami, więc podanie kulki lub dwóch do skarmelizowanego jabłka czy stworzenie wyśmienitego deseru z borówkami, gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Różnorodność smaków pozwoli Ci zachować wysokiej klasy konserwator do lodów. Dzięki niemu w optymalnych warunkach przechowasz różnorodne mieszanki, które przez długi czas zachowają swoją świeżość.
Deser – ważna pozycja w menu
Do urozmaicania deserów zwykło się dodawać gałki lodów, a przecież włoskie propozycje są równie doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy tylko posiadać odpowiedni automat do lodów. Dodawaj je do kaw, babeczek, gofrów czy naleśników i zaskocz swoich klientów ciekawymi połączeniami, a z pewnością do Ciebie wrócą. Rola deseru w każdej restauracji jest nieoceniona, dlatego nie ograniczaj się. Twórz nietypowe wariacje i daj klientom możliwość wyboru smaków. Kolorowe posypki, różnorodne polewy, a może inne innowacyjne propozycje? Znajdź smak, który będzie królował tylko w Twojej restauracji!
Lody również do picia
Kolorowe i orzeźwiające koktajle skutecznie przyciągają uwagę. Nie każdy jednak wie, że stanowią sporą dawkę witamin, co zimą może okazać się szczególnie przydatne. Zaopatrz swój lokal w granitor i serwuj przepyszne koktajle na bazie owocowych sorbetów – tego typu przekąski możesz sprzedawać również na wynos, z zaznaczeniem, że najlepiej smakują na zimno. W ten sposób lody nie muszą być przysmakiem jedynie sezonowym – dodawaj je do ciast, tart, kaw i twórz wyjątkowe koktajle. Wysokiej klasy sprzęt do ich produkcji pozwoli Ci zachwycić jakością nawet najbardziej wybredne podniebienia.